Sametinget saknar plan för forskningsprojekt

Samisk forskningspolitik existerar inte - professor riktar skarp kritik mot sametinget.

Språkprofessorn Mikael Svonni, vid Umeå Universitet riktar skarp kritik mot sametingets forskningspolitik. I dagsläget existerar ingen samisk forskningspolitik, säger Svonni som vill se åtgärder.

Sametingets kulturråd har en referensgrupp som bedömer vilka forskningsprojekt som ska få bidrag. Men Svonni menar att det är dålig modell - dels för att referensgruppen inte har kompetens som täcker alla forskningsområden - men också för att en enda referensgrupp ökar risken för jäv - om till exempel personerna i gruppen själva har ansökt om bidrag.

Ingen plan för forskningsprojekt
Men det största problemet menar Svonni är att sametinget inte har nån forkningspolitisk plan eller strategi, vilket givetvis försvårar referensgruppens jobb att bedöma olika ansökningar.

Föreslår beredningsgrupp
Mikael Svonni föreslår därför att sametinget tillsätter en beredningsgrupp vars första uppgift blir att ta fram en programplan för samisk forskning - beredningsgruppen ska sen bedöma ansökningarna och vid behov kunna anlita utomstående forskare och experter som hjälp.

Mikael Svonni är också kritisk mot den nuvarande referensgruppens sammansättning där det inte finns nån med kompetens i samiska språk.

Medger misstag
Kulturrådets ordförande Lars Ove Jonsson förstår kritiken från Mikael Svonni och ger honom medhåll och tycker att det var bra gjort av Svonni som skrivit och påpekat problemen.
 - Vi ska göra det bästa för att uppfylla det Svonni pekar på, säger Lars Ove Jonsson.

Så idag finns det ingen i referensgruppen som har kompetens när det gäller det samiska språket t ex?
 - Nej, och det får jag erkänna att det var en miss att vi förbisåg det. Men självklart måste vi ha med en som har kompetens inom språket, säger Lars Ove Jonsson, kulturrådets ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".