Samisk slöjd lockar inte i Åre

En samisk kåta är uppställd i Åre under alpina VM:et. Det för att marknadsföra samerna, men också för att samiska slöjdare och hantverkare ska sälja sina produkter. Men köparna sviker och slöjdarna är missnöjda.

Med sin gråfärgade sydsamiska kolt står Benny Jonsson och säljer renhudar och bilder på renar som han själv tagit.

Jonsson och de tio andra försäljarna betalar 4 000 kronor var, för att få sälja i den stora kåtan som är döpt till Sami village under alpina VM i Åre.

Dålig försäljning
Benny Jonsson berättar att han måste sälja för 5 000 varje dag för att det ska gå runt. För han har varit tvungen att hyra dräng som tar hand om hans renar i Idre när han är borta. Till det tillkommer dyra boendekostnader i Åre.

- Det är lite gambling, det här. Man vet inte på förhand hur mycket man kommer att sälja. Men jag hade trott att det skulle vara mera försäljning än vad det har varit, säger Benny Jonsson.

De flesta gör som när kungen och drottningen gjorde när dom var på besök i Sámi village i Åre, ser men rör inte försäljarnas saker.

En miljon för Arena Sápmi
EU-projektet Arena Sápmi har kostat 1 000 000 kronor. Med är det sydsamiska centret Gaaltije, samiska informationscentret och länsstyrelsen i Jämtland. Det är ett pilotprojekt där man ska hitta samarbetspartners och dra lärdomar för framtida satsningar.

Och en av lärdomarna är att samisk slöjd kanske inte är det som lockar under ett VM berättar projektledare Ol-Johan Sikku.
 - Utifrån den publikmängd vi har haft så har man sålt mindre än vanligt, om man jämför med Jokkmokks marknad. Människorna här är nog mer ute för att roa sig. Dom kommer hit till oss för att det är en mysig miljö. Dom kan köpa mat, ta en pilsner eller ett glas vin. Det är mer sådana kunder vi har här, säger Olov-Johan Sikku, projektledare för Sami Village i Åre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista