Samer synonymt med renar

Samer är fortfarande synonymt med renskötsel. Det framkommer i en attitydsundersökning som Samiskt informationscentrum låtit göra.

Renskötare som driver in en renhjord till rengärdet. Det är den bild som det svenska folket fortfarande har av samer - trots att endast var tionde same i Sverige bedriver renskötsel.

Samiskt informationscentrum har via opinionsinstitutet Skop låtit göra en underökning av det svenska folkets attityder till samer.
Under december och januari har 1000 personer mellan 18 och 84 år i hela landets intervjuats.

Den första frågan i intervjun handlade om vad det första man tänker på när man hör talas om samer.
Svaren visar att fler än var tredje tänker på renar och renskötsel.

Regionala skillnader
Enkätsvaren visar också på regionala skillnader i attityderna till samer.
En av frågorna som ställs är om samerna får alltför stora förmåner.
I ett riksgenomsnitt är det lite fler än var tionde som anser att samer har för stora förmåner - men i Norrland tycker var tredje intervjuad att samer har för stora förmåner.

Två av fem anser att alla svenskar bör få tillgång till jakt inom de samiska områdena - men om man bryter ner frågan på regional nivå så anser mer än hälften av alla norrlänningar att alla svenskar ska ha tillgång till jakten och fisket.

Undersökningen tar också sikte på rättighetsfrågor och samisk självbestämmande.

Fler än var fjärde svensk instämmer helt och hållet i påståendet om att samerna bör ha oinskränkt äganderätt till sina traditionella marker - och här ligger norrlänningar ganska nära riksgenomsnittet.
Men samtidigt så är fler än var fjärde norrlänning som inte allst instämmer i det påståendet.

Fler än var fjärde svensk instämmer helt i påståendet om att sametinget bör få ett utökat självbestämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista