Efter åratal av nötande - renbetesförhandlingarna snart klara

Renbetesförhandlingarna om gränsöverskridande bete mellan Sverige och Norge är i hamn. Nu kan man skriva en ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge och det är samerna själva som har klarat av det - efter att staterna misslyckats.


De långdragna förhandlingarna mellan Sverige och Norge om en ny renbeteskonvention är nu på väg att slutföras. Förhandlingarna har strandat flera gånger och sedan två år tillbaka har det saknats en giltig renbeteskonvention.
Men sedan samerna själva tog över förhandlingarna så är alltså ett ny konvention nu på gång.
 - Vi är klara med de stora linjerna, men det återstår en del detaljer, säger förhandlaren Tom Lifjell, Ildgrubens renbetesdistrikt.

Konventionen ska reglera så att renskötare i Sverige fortsatt har rätt att använda sina traditionella marker för renbete i Norge, samtidigt som renskötarna i Norge får använda sina tradiotionella renbetesmarker i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista