Handel med skinn - inte alltid laglig

Länsstyrelsen genomförde i år en tillsyn av handeln med djur på Jokkmokks marknad. Tillsynen syftade till att uppmärksamma företagare och andra berörda om att handel med vissa djur- och växtarter inte är tillåten utan tillstånd.

Länsstyrelsen granskade den försäljning som gjordes på marknaden av olika djurarter, framför allt skinn samt djur som preparerats av konservatorer. Orsaken är att många djurarter omfattas av artskyddsregler, bland annat handelsförbud, i både levande och dött tillstånd.

- Tillsynen av marknaden skedde i första hand för att länsstyrelsen skulle få en uppfattning om det förekommer någon försäljning där som berör artskyddet. Vi pratade med och informerade de berörda, säger Lena Bondestad på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Intyg krävs
Även Vild-Hasse, en av marknadens personligheter, fick besök av länsstyrelsen då han skyltade med ett vargskinn vid sin korvförsäljning. Han ombads att ta bort skinnet då det krävs så kallat CITES-intyg av Jordbruksverket för att få använda det, även som dragplåster för annan försäljning. Han har efter tillsynen uttalat sig kritiskt i media mot tillsynen.

Samma regler
Reglerna gäller även vid exempelvis försäljning av djur på loppmarknader, i affärer och av privatpersoner. En person får alltså inte sälja sin ärvda, uppstoppade duvhök i en tidningsannons och en second-hand-affär får inte sälja en uppstoppad bofink om man inte har de intyg som behövs. Det här enligt pressmeddelande från länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista