Samisk tv-satsning får kritik från sametingspolitiker

Sveriges televisions samiska redaktion SVT Sápmi ska i vår producera en samisk realityserie med arbetsnamnet ”Frufritt i Soppero”. Lars Wilhelm Svonni är kritisk mot projektet och tycker att det ska läggas ner.

Lars Wilhelm Svonni, partiet samerna, vill stoppa den planerade inspelningen av Frufritt i Soppero. Serien går ut på att ett antal familjer ska splittras och frun ska skickas utomlands medan mannen ska bli kvar och ta hand om övriga i familjen.

- Det är så lite tid som vi har och att då börja sända såpor, det känns ju helt tokigt alltihop, säger han.

Sametingsledamoten Lars Wilhelm Svonni får medhåll från samelandspartiets Per Labba från Soppero.

- Det kan ju bli att folk får en felaktig uppfattning om samernas sätt att leva, jag är rädd för att det kan bli narr av det hela, säger Labba.

Nedvärderande
Sveriges television sänder bara en och en halv timme samiska program varje vecka. Det är samiska tevenyheter och barnprogram. Mot den bakgrunden är satsningen på en realityserie fel anser Lars Wilhelm Svonni.

- Det vore ju skillnad om vi hade åtta timmars sändningstid i tv, vad är det då för problem att fylla med lite av den här typen av, jag kan kalla den för nedvärderande program om samer, för att adelsmärket för alla såpor, det är ju att på något sätt teckna en dålig bild av de som är med, det är ju så att säga deras adelsmärke, säger han.

Lars Wilhelm Svonni tycker att det är bra med underhållning, men inte på bekostnad av samerna.

- Jag tycker inte att vi ska använda oss till att underhålla storsamhället.

Förstår ej kritiken
Per Johannes Marainen är redaktionschef vid SVT Sápmi och han har svårt att förstå kritiken eftersom programmet ännu inte ens är inspelat.

Per Johannes Marainen tycker att det roligt att arbeta med programmet eftersom det sker i gott samarbete med de familjer som är med.

- Det är familjerna som är med och utformar programmet säger han.

På frågan hur han ska hantera den kritik som riktas mot programmet säger Marainen att han hade väntat sig att folk bryr sig om programmet.

- Och de som bryr sig är välkomna att se programmet när det sänds nu till hösten, säger Per-Johannes Marainen, redaktionschef vid SVT Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista