Oenighet kring utredning om varginplantering

Sametingspolitikern Per-Gustav Labba, samelandspartiet, vill ha en utredning för att klargöra misstankarna om varginplantering. Det här avfärdas av Olof T Johansson, min geaidnu, som rent nonsens.
 – Jag är så innerligt trött på sådana här sagor om utplantering av rovdjur, för mig har de ungefär samma status som sagan om rödluvan och vargen, säger han.

För två år sedan sköts en varg i Jämtland. DNA-analyser visade att den kom från den rysk-finska vargstammen. Enligt Per-Gustav Labba är det bara ett av bevisen på att inplantering av varg förekommer.

– En varg som förflyttar sig en lång sträcka gör skada efter vägen. En varg passerar inte en renhjord obemärkt, säger Labba.

Bevis
Att ingen renskötare har märkt vargens förflyttning från Finland till jämtland, trots att det finns över hundra tusen renar däremellan, tar alltså Per-Gustav Labba som bevis för att det måste förekomma varginplantering i Sverige. Men Olof T Johansson, som representerar partiet min geaidnu avfärdar Per Gustav Labbas påstående.

– Det finns bevis för att vargar passerar genom renskötselområdet utan att väcka så mycket uppmärksamhet kring det, och det är självklart om de går på barmarkstid, vilket det är större delen utav året trots allt, då ser man inga spår efter dem. Det är först om de stannar på ett ställe och börjar att medvetet ta en massa bytesdjur.

– Men den enstaka ren som faller offer för en varg på vandring rätt igenom, det är ingen som uppmärksammar det hela, säger Olof T Johansson.

Myter
Det finns idag uppemot 150 vargar i Sverige, och vargstammen är starkt hotad av inavel. Per-Gustav Labba vill nu utreda om det finns vargvänner som försöker plantera in varg. Labba vill också skapa regler mot varginplantering.  Men hans parti i Sametinget samelandspartiet står inte bakom Labba. Man måste ha bevis säger partiordförande Lars-Anders Baer.

Olof T Johansson vill nu få slut på de här spekulationerna för gott.
 – Jag tycker inte att vi, vid ett sametingslandsmöte, ska medverka till att sprida sådana saker där det inte finns substans i det hela. Det här är myter som cirkulerar av och till runt om i Sverige och även inom Sápmi, och det finns inget belägg för utplantering av vargar och rovdjur, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista