Samer utmålades som skjutglada

På köp- och säljsajten kiruna.cc har samer utpekats som skjutglada genom en annons som en privatperson lagt in. Dan Eriksson, ansvarig för sidan, beklagar det som hänt.

En artikel i Expressen om att två hundar blivit skjutna när de attackerade ett privat renhägn utanför Skellefteå har vållat stor debatt. Inte bara på Expressens hemsida på Internet.

På köp och säljsajten kiruna.cc har en privatperson under rubriken Samer, skjutglada!!! uppmanat att läsa Expressens artikel och skriva en rad till Sametinget i protest.
 – Det är bara att beklaga att det har hänt och hoppas att det inte händer igen, säger Dan Eriksson, ansvarig för kiruna.cc sidan.

Nu blev ju en hel folkgrupp, alltså en etnisk grupp i Sverige utpekade som skjutglada, hur allvarligt ser du på det här?

– Det är ju givetvis ganska allvarligt men samtidigt så är det ju inte så mycket mer vi kan göra än att ta bort den där annonsen. Det händer ju ofta och vi tar bort det så fort vi kan, men det är sällan man har pekat ut någon speciell, att det har varit så här, om man ska säga, allvarligt.

– Det här är ju ingenting som vi vill ha på sidan, det är ingenting som vi stödjer, säger Dan Eriksson, ansvarig för kiruna.cc.
Annonsen är nu borttagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista