Sametinget hoppas att kopparjägare i Laponia drar sig ur

Förra veckan sa näringsminister Maud Olofsson att hon inte ser några hinder till att man söker koppar inom världsarvsområdet Laponia i Sjauna. Hon fick kraftig kritik av miljöpartiets Peter Eriksson som talade om skandal. Sametingets styrelseordförande, Lars Anders Baer, är inte lika kraftfull i sin kritik, men han hoppas att mineralexploatören skäms för att gå in i Laponia.

Lars Anders Baer tycker att det verkar som att regeringen talar med kluven tunga i frågan.
 – För att skulle det här bli en realitet så sätter man ju hela världsarvsområdet på spel, säger han.

– Det är ju samma svenska regering även om det kanske var en annan tid och annan färg som då såg till att det här fick världsarvsstämpel. Skulle man nu gå in och börja exploatera bergsmineraler inne i själva Laponiaområdet då är det väl risk att Unescos världsarvsstämpel blir en saga blott, fortsätter han.

Tidigare exempel
Lars Anders Baer säger också att det här bara är någonting som regeringen har sagt, vad de egentligen menar återstår att se. Han tror också att det finns en möjlighet att företaget som fått tillstånd till söka koppar i Laponia ska ta sig samman och dra sig ur.

– Vi har haft ett exempel tidigare i Sirkas sameby, förvisso var det inte inom Laponiaområdet men på gränsen till Laponia, och efter förhandlingar mellan samebyn Sirkas och det här australiensiska företaget så valde de att backa.

Försöker påverka
Baer tror att det kan bli en liknande konflikt i det här fallet.
 – Det blir ett tryck och det blir lite negativ publicitet av att gå in i ett världsarvsområde så är det möjligt också att de av affärsmässiga skäl drar sig ur, säger han.

Lars Anders Baer kommer också att försöka påverka regeringen politiskt.
 – Det är en fråga som vi tar upp, men det är inte jag som styr vad en svensk näringsminister säger, men det kommer nog bli en konflikt om det här, för hela upplägget spricker ju omkring Laponia om man uttalar sig så här slarvigt. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista