Sarahkka nedlagd efter år med osäker framtid

Den samiska kvinnoorganisationen Sarahkka är nedlagd. Efter några år med osäker framtid och utan verksamhet togs beslutet om att lägga ner organisationen.

2004 höll kvinnoorganisationen Sarahkka styrelsemöte, ett möte som senare visade sig bli organisationens sista.

Då valdes Anna-Britta Rikku till ny ordförande. På grund av personliga omständigheter så orkade hon inte med uppdraget, och kunde heller inte nås av övriga styrelsemedlemmar i Sarahkka.

Krav från skatteverket
2005 försökte en av styrelseledamöterna, Sibylla Niemi, kalla till ett nytt styrelsemöte, men ingen kom. Verksamheten har legat på is. Men så fick Sibylla Niemi ett brev från skatteverket där de krävde 10 000 kronor för utebliven deklaration.

Eftersom Sarahkka inte bedrev någon verksamhet tyckte styrelsen att det var onödigt att betala. Alternativet var att lägga ner organisationen.

Tvingade
Att välja en ny ordförande var omöjligt enligt Sibylla Niemi.
 – Det fanns ingen vice ordförande, och genom att vi aldrig fick tag i den här ordföranden, hon vägrade att ställa upp på alla kontakter. Enligt mitt förstånd så var vi tvingade helt enkelt att lägga ner, säger hon.

Sarahkka sápmi bildades 1988, och innefattade då Sverige, Norge, Finland och Ryssland. I dag finns organisationen bara kvar i Norge.

Enligt Sibylla Niemi hade Sarahkka en viktig funktion i Sverige.

– Vi tyckte att det gav så väldigt mycket, just att vi fick den där gemenskapen, och sen kunde vi då lägga oss i vad som hände i Sametinget och komma med små skrivelser till ledamöter eller till våra partier där.

Underlag för ny organisation
Nu ska alla Sarahkkas handlingar och papper samlas i ett arkiv på Ájtte fjäll- och same museum i Jokkmokk.

– Så vill någon börja på nytt, då kan de gå till arkivet i Àjtte i Jokkmokk och där få tillgång till alla handlingar och all historik, men pengarna kommer att finnas kvar på en bank i Kiruna. Det kommer att finnas någonting mellan 25- 30 000 kronor, säger Sibylla Niemi, som tycker att det är ett bra underlag för att starta organisationen på nytt för den som vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista