Jordbruksminister Eskil Erlandsson. <br>Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

Eskil Erlandsson fick stå till svars

Under fredagens riksdagsdebatt fick jordbruks- och sameministern Eskil Erlandsson ännu en gång debattera småviltjakten. Karin Åström, socialdemokraterna, ställde bland annat frågan om varför inte Sametinget blivit kontaktade innan beslutet togs.

– Och varför frågar man inte berörda grupper, Sametinget, jägarna, berörda kommuner, ortsbefolkningen, turistnäringen med mera, och gör en ordentlig utredning innan beslut tas?

Den frågan ställde Karin Åström, socialdemokraterna, under riksdagens interpellationsdebatt i fredags.

Väldiskuterad fråga
Frågan var riktad till jordbruksministern Eskil Erlandsson, som fick stå till svars.

– Låt mig då säga att regeringskansliets personal, jag, mina kollegor, har vid ett stort antal tillfällen tagit emot delegationer, varit i området, försökt att få inspel i organisationer, att bedöma om de är möjliga att ta hänsyn till och så vidare, svarade Eskil Erlandsson.

– Påstå inte att vi inte har diskuterat och debatterat den här frågan, för är det någon fråga som på ett alldeles utmärkt sätt vid ett flertal tillfällen har diskuterats så är det denna fråga, menade jordbruksministern.

Diskriminering
Anledningen till debatten gällde ändringen av rennäringsförordningens paragraf 3. Tidigare gav paragrafen länsstyrelserna möjlighet att gå in och begränsa jaktmöjligheterna för utländska jägare vid behov, en möjlighet som regeringen nu vill ta bort.

En av anledningarna till det är att paragrafen enligt Erlandsson strider mot EG: s regelverk om diskriminering. Eskil Erlandsson tror inte heller att förändringen kommer att innebära att jakttrycket ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista