Jan Björklund Foto: Pawel Flato

Förälder försiktigt positiv till skolministerns löfte

Elisabeth Kråik i Norrtälje gläds över skolminister Jan Björklunds löfte om förstärkta rättigheter till modersmålsundervisning. Familjen Kråik har länge kämpat för att få undervisning i sydsamiska för sina barn - men Norrtälje kommun har vägrat.

Efter skolministerns uttalande om bättre rätt till undervisning, så är Elisabeth Kråik försiktigt positiv.
 – Är det så att det går igenom och att det blir så att alla följer det så visst är det ju bra, allra helst för sydsamiskan kan jag tycka, eftersom det är ett språk som håller på att dö ut, säger hon.

Men Elisabeth Kråik vågar inte riktigt tro på det som skolministern säger.

– Man vet ju hur politiker pratar, de har visioner och vill, men innerst inne så hoppas man ju att det blir så, så att alla barn som vill ska få sitt modersmål och föra det vidare, säger hon.

Hoppet tänds
Ett av Norrtälje kommuns argument för att inte ge modersmålsundervisning till barnen i familjen Kråik är att dom inte har haft samiska som språk i hemmet.

Men enligt skolminister Jan Björklund ska kravet på samiska i hemmet tas bort.

– Det är litet hopp som tänds, det är det ju. Det skulle vara roligt om det blev som han säger och kommunerna tar det till sig, säger Elisabeth Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista