Det samiska utbudet på skolorna ska förbättras

Arvidsjaurs sameförening ska idag hålla en träff med samiska föräldrar. Målet är att få igång aktiviteter för barn och för att förbättra det samiska utbudet på förskolor och skolor.

Johnny Skoglund är ordförande för Arvidsjaurs sameförening.
 – Målet är att få igång aktiviteter för samiska barn i Arvidsjaur och bättre samiskt utbud i skolorna, säger Jonny Skoglund som idag, torsdag, samlar samiska föräldrar för att träffas och ta upp dessa ämnen.

– I dagens läge bryter kommunen mot läroplanen när man har så lite samiskt lärande på skolorna, säger han.

Samiska kulturen osynlig
Jonny Skoglund har varit Arvidsjaurs sameförenings ordförande i ungefär 2 månader, och han säger sig inte ha märkt några aktiviteter för samernas väl i Arvidsjaur.

Han berättar också att den samiska kulturen är osynlig i Arvidsjaur, och därför är det viktigt att få igång aktiviteter och diskussioner kring språket och det samiska utbudet i skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista