Från renskötare till skotervallare

– Det är mer jobb med att valla skoteråkare än renar. En del går att prata sig till vett medan andra frågar om vi har polistjänster. Det har vi inte, förklarar Nils Anders Blind renskötare i Könkämä sameby. Polisen tar nu i med hårdhandskarna

Det ökade skoteråkandet i nordligaste lappland har lett till problem för renskötande samer. En av de mest trafikerade platserna är vid treriksröset där också skoterbuset ökat dramatiskt, berättar Nils-Ander Blind i Könkämä sameby.

– Det skulle vara okey om folk skulle hålla sig till lederna. Men skoteråkarna kör överallt. Även tvärs igenom renhjordarna när vajorna nu snart ska kalva.

Mest norrmän
Det är skoterturismen i Kilpisjärvi i nordligaste Finland som ökat kraftigt de senaste fem åren. Blind berättar att det är många norrmän som kör över på svenska sidan och skapar problem för samebyn.

– Det är väl så hårda regler i Norge. De kommer hit för att busköra. Det skapar mer jobb för oss eftersom renarna skräms och vi måste hämta tillbaka dem från alla håll.

Polisen agerar
Polisens områdeschef i nordligaste Norrbotten är Urban Pohjanen. Han säger att folk måste bli bättre på att tipsa polisen om sådana här olagliga körningar förekommer.

– Vi kommer att göra insatser i det här aktuella området. När kan jag inte avslöja. Tyvärr får vi in tipsen för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".