Malin Brännström

Turistföretag får bygglov vid flyttled

Kammarrätten ger Adventure Lapland Kiruna-Gällivare AB tillstånd till att uppföra fyra stugor vid Torneälven. Trots att Gábná sameby motsatt sig det och att området är ett natura-2000 område med särskilt viktig natur.

Juristen Malin Brännström företräder Gábná sameby.
 – Det är ju bekymmersamt när det här området man bygger ut och bygger ut utan att man har någon övergripande bild. Det svåra för oss är att förmedla till myndigheter och till domstolarna vilka problem som uppstår för rennäringen och vi är ju rädda att det kommer att bli i praktiken omöjligt att passera det här väldigt välanvända området, säger hon.

Turismen stör
Samebyn hade yrkat på att turismen indirekt stör och försvårar renskötselarbetet eftersom turisttillströmningen ökar. Det tyckte också länsrätten i sin dom för tre år sedan.

Men kammarrätten slår fast att det inte framkommit att vare sig byggnaderna eller aktiviteterna påtagligt försvårar för rennäringen som har en viktig flyttled just efter Torneälven.

Vill sammarbeta
Företaget Adventure Lapland får därmed rätt att bygga fyra nya stugor vid Torneälven, öster om Jukkasjärvi. Företagets vd Roger Jakobsson arrangerar skotersafari och kanotpaddling efter Torneälven. Han är välvillig att samarbeta så att rennäringen inte blir alltför lidande. Och han är positiv över kammarrättens dom.

– Vi kommer ha möjlighet att utveckla våra produkter och öka kvalitén och servicen till våra gäster. På sikt kommer det förhoppningsvis leda till fler arbetstillfällen inom turistindustrin, säger Roger Jakobsson.

Nästa vecka (v17) bestämmer sig SSR: s jurist Malin Brännström och Gábná sameby om man överklagar domen till högsta instans. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista