Arkivbild

Vargproblem för Jingevarie sameby inför flytten till fjälls

Efter två veckors hårt jobb hade en av Jingevarie samebys vintergrupper i Jämtland samlat ihop renhjorden - och allt var klart för att nästa dag påbörja vårflytten till fjälls. Men över en natt förbyttes vårglädjen i uppgivenhet och besvikelse.

En av renägarna Antaris Persson, berättar att renarna var samlade på ett bra ställe med fint bete och samebyn såg inte några problem med att starta flytten till fjälls dagen efter. Men på morgonen fick de en obehaglig överraskning.

– När vi kom på morgonen så såg vi direkt att det var någonting som inte stämde för att renarna hade gett sig av, inte åt ett håll utan åt alla håll, säger Antaris Persson.

Tecken på varg
Allt tyder på att det är vargen som härjat i renhjorden. En ren var ordentligt skadad och hade tydliga bitmärken.

– Enligt rovdjursexperten från Länsstyrelsen som var och besiktade skadan så stämde det exakt på måtten mellan hörntänderna, han var 99,9 procent säker på att det var varg.

Länsstyrelsens rovdjursansvariga tror att det rör sig om en ungvarg på vandring från vargflocken i Ångetrakten.

Dyr historia
För Antaris Persson och hans kamrater har det hela blivit en besvärlig och dyr historia. De har flugit helikopter i tre dagar för att samla ihop hjorden igen, men fortfarande saknas 100-150 renar.

– Jag känner mig bedrövad och ledsen. Vi hade ju en tuff vinter och så blir det så här då i grand finale, det känns inte alls bra, säger Antaris Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".