Göran Ternbo

Regeringen bildar arbetsgrupp för samefrågor

Regeringen bildade igår en arbetsgrupp för samefrågor. Tanken är att samepolitiken ska utvecklas och effektiviseras. – Syftet med den här gruppen det är främst att bidra till att vi kan utveckla samepolitiken, säger Göran Ternbo, handläggare på jordbruksdepartementet.

Inom regeringen behandlas många frågor som berör samer på olika sätt och ofta ligger dom på olika departement.

För att få en tydligare överblick gällande samefrågorna finns behov av att samarbeta mellan departementen och det handlar då främst om kontakter mellan tjänstemännen som förbereder frågorna innan politikerna ska ta besluten.

Ett informellt samarbete av det här slaget har funnits även tidigare - mellan departementen.

Effektivare arbetssätt
Men nu har regeringen valt ut tjänstemän från varje departement och formellt tillsatt en arbetsgrupp för samordning av samefrågor.

– På det sättet så tycker jag att det blir ett effektivare arbetssätt och samepolitiken blir tydligare i regeringskansliet och får en lite upplyft ställning, säger Göran Ternbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista