Monica Sandström

För få elever gör att skolor samarbetar

Lannavaara sameskola och Övre Sopperos kommunala skola ska börja ett samarbete till hösten. Förra veckan har Sameskolstyrelsen haft möten med berörda föräldrar och Kiruna kommun. En av orsakerna till samarbetet är få elever i det berörda området.

Ordförande för sameskolstyrelsen är Monica Harr Sandström och hon säger att idrott kan vara ett ämne som passar för samarbete.
 – De äldre barnen kan spela fotboll tillsammans, det är svårt att spela fotboll med sig själv, om man då blir fler kan man hålla på med lagidrotter, säger hon.

Till hösten kommer det att finnas elva elever på sameskolan i Lannavaara, och det är en av grunderna till samarbetet med Övre Soppero kommunala skola. Man kan inte bedriva en skola med får elever, säger Monica Harr Sandström.

Startar till hösten
Det är en grupp på en lärare och rektorerna från respektive skolor som nu på våren ska se på hur man ska gå till väga när samarbetet med skolorna startas på hösten 2007.

– För gör vi ingenting i dag, tar vi inte initiativet själv till att skapa ett större underlag, så kommer staten eller kommunen säga ”nu måste man lägga ner”, och det är ju det vi vill undvika, säger Monica Harr Sandström.

Gemensamma lektioner
Det är till exempel tänkt att eleverna på Lannavaara sameskola och Övre Sopperos kommunala skola ska ha en gemensam lektion i månaden samt åka gemensam buss till Vittangi där det finns bad. Eftersom det inte finns någon gymnastiksal i Lannavaara så kan man ha gemensamma gymnastiktimmar i Övre Soppero skola.

– Jag tror att man utvecklas på många sätt och det känns spännande, jag hoppas att det här ska bli bra för barnen också, för det är barnen som är viktigast, säger Monica Harr Sandström, ordförande för sameskolstyrelsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista