Börje Allas, ordförande i valnämnden

Valnämnden satsar på ungdomar inför nästa sametingsval

Nu ska valnämnden göra en satsning för att få fler unga samer att registrera sig till röstlängden. Mer information ska få ungdomarna intresserade av kommande sametingsval.

Börje Allas, ordförande i valnämnden, berättar om hur satsningen ska gå till.

– Vi ska försöka söka upp ungdomarna, vara mer aktiva på deras tillställningar och ge dem möjlighet att på plats fylla i en blankett, att få hjälp att fylla i och lämna in, och påminna också att man måste faktiskt anmäla sig till röstlängden för att få vara delaktig i valet och i sametingsarbetet, säger han.

Söker upp ungdomar
Valnämnden kommer att söka upp ungdomar där det anordnas samiska aktiviteter som idrottsturneringar, samiska veckan i Umeå, Jokkmokks marknad med flera.

Enligt Börje Allas är det ungdomarna som är framtiden, därför vill han gör den här satsningen.

– Vi har sett att det är många ungdomar som inte är registrerade i röstlängden, då har vi insett att det har brustit någonstans i informationen, att man måste göra det inom en viss tid för att kunna delta i kommande val, säger han.

Startar till hösten
Satsningen på ungdomarna startar under hösten 2007 och pågår ett år framåt, tills tiden för registrering till röstlängden har gått ut, det vill säga ett år innan sametingsvalet.

– Vi hoppas att många ungdomar registrerar sig, vi hoppas att det ska synas att det är många 80-talister och kanske någon 90-talist som finns i våra ansökningar så småningom, säger Börje Allas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".