Högsta domtolen prövar inte Nordmalingsmålet

Ny seger för samebyar i Högsta domstolen

HD - Högsta domstolen har beslutat att inte lämna prövningstillstånd för 16 markägare i Nordmalingsmålet, som av hovrätten nekades att använda nya bevis i de kommande förhandlingarna. Det här innebär att dom 16 markägarna nu får finna sig i att tingsrättens dom gäller på deras fastigheter - att det finns sedvanerätt för renbete på fastigheterna.

Advokat Hans Christian Löth har företrätt dom 16 markägarna och han är besviken över HD:s beslut.

– Ja, det är med stor besvikelse vi konstaterar att högsta domstolen inte ville ta upp vårat överklagande för förnyad prövning i hovrätten, säger han.

Rätt att beta
1999 vände ca 120 fastighetsägare i Nordmalings kommun till Umeå tingsrätt. Fastighetsägarna hävdade att samebyar inte hade rätt att låta renar beta på deras fastigheter.

I januari 2006 kom domen från Umeå tingsrätt, enligt tingsrätten så hade tre samebyar, Vapsten, Umbyn och Ran, rätt att beta med sina renar på fastigheterna.

Överklagade
Samtliga fastighetsägare överklagade till hovrätten, två fastighetsägare tog senare tillbaka sin talan och 16 fastighetsägare valde att anlita nya advokater, dessutom ville dessa fastighetsägare föra in nya bevis i hovrätten.

Samebyarna sa nej till det och även hovrätten sa nej till att de 16 fastighetsägarna skulle få använda sig av nya bevis. Samtidigt fastslog hovrätten, såsom tingsrätten gjort att det finns renbetesrätt på dom 16 fastigheterna.

Samebyarna har rätt
De 16 fastighetsägarna överklagade då hovrättens dom och avvisningsbeslut om att få använda nya bevis till Högsta domstolen.

Och i förra veckan beslutade Högsta domstolen att inte ge prövningstillstånd. Därmed står Hovrättens dom och beslut fast, och det innebär att samebyarna har rätt att hålla sina renar på fastigheterna.

Vinst för samebyarna
Advokat, Lars Melin, är en av samebyarnas företrädare och han säger att HD:s beslut är en framgång.

– Detta är positivt, det innebär en vinst för samebyarna på ganska stora områden, säger han.

Den 22 maj börjar huvudförhandlingen i hovrätten för de 100-talet resterande fastigheterna. Huvudförhandlingen är beräknad att pågå fram till midsommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".