Arbetsförhållandena inom samiska näringar behöver förbättras

 Arbetsförhållandena för samiska näringar behöver förbättras. Företagshälsovården som finns i dag behöver kompletteras med en inriktning mot de samiska näringarna. Det menar en arbetsgrupp som håller på att färdigställa ett förslag till Samernas riksförbunds landsmöte i år.

Lena Ruth Jonsson är en av dem som sitter i arbetsgruppen. Enligt henne är så är renskötare en väldigt skadedrabbad yrkeskategori om man tittar rent statistiskt.

– Både förslitningsskador och olycksfall, eftersatt psykosocial arbetsmiljö, även när det gäller dödsolyckor, arbetsrelaterade så ligger man skyhögt i statistiken, säger Lena Ruth Jonsson.

Förstudie
En förstudie visade att behov finns för en särskild företagshälsovård för samiska näringar. Nuvarande företagshälsovård saknar den kompetensen och tanken är att använda befintlig företagshälsovård och tillföra den kompetens som behövs för de samiska näringarna.

– Så här är det ju att man har i allra högsta grad inom renskötseln, så är man sitt eget arbetsredskap, man använder kroppen väldigt mycket, säger Lena Ruth Jonsson.

Ökat samhällstryck
Jonsson menar också att det ett fysiskt hårt arbete och när det gäller den psykosociala arbetsmiljön så anser hon att den har blivit rejält mycket tyngre beroende på många faktorer.

Faktorerna hon talar om är ett ökat samhällstryck, samtidigt som belastningen på allt färre individer ökat.

Svenska Samernas Riksförbund tänker ta upp den här frågan på landsmötet i år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: