Streetwear med samisk touch - vinnande recept för kläddesigner

Sedan tio år tillbaka har Thomas Niemi varit egen företagare i Luleå. Han designar egna kläder och driver en butik under företagsnamnet Happy People. I vår har han kommit ut med en ny kollektion kläder som har drag av Lappland och samisk design. Han har bland annat gjort en koltinspirerad huvtröja.

Kläderna har blivit väl mottagna och har även hittat ut i världen till köpare i bland annat New York, Reykjavik, Helsingfors och Paris.

– Den senaste kollektionen för Happy People, där har jag nästan helt och hållet inspirerats av min uppväxt i Svappavaara, berättar Thomas Niemi.

Koltinspirerad huvtröja
Kollektionen består av streetwear som t-shirtar, långärmade tröjor och huvtröjor. Kläderna är färgglada och några har tryck med texten ”diggin’ for gold” där o:et i gold är ett stort hjortron. Andra tröjor pryds av en spade och en hacka som ska symbolisera gruvdriften. På några av tröjorna sitter en stor uggla.

Men tröjan som fått mest uppmärksamhet är den koltinspirerade huvtröjan.
 – Det är en ganska vanlig hood, en blå hood med tryck i rött, grönt och gult. Sen är det detaljer i skinn och renhornsringar, säger Thomas Niemi.

Genuint
Den samisk inspirerade designen på kläderna valde han för att han tycker att det är fint och genuint. Men inte bara därför.

– Jag har ju sett att det finns rasism i Sverige mot samer och har kompisar som är samer. På något sätt så ville jag väl på något sätt att, jag vet inte hur jag ska förklara det, men avdramatisera det hela, förklarar han.

– Det är mycket enklare att sätta på sig en hood och visa vad man står för, säger Thomas Niemi.

Mer om honom kan du höra i ett längre reportage i Utblick sápmi på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: