Sameskolstyrelsen avslår ansökan till sameskolan i Tärnaby

Familjen Rannerud i Malå har redan tidigare haft ett barn på sameskolan i Tärnaby. Nu har de ansökt om plats för sin yngsta flicka men sameskolstyrelsen avslog ansökan på grund av sparkrav.
  - Vi har inga pengar, säger Monika Harr Sandström, sameskolstyrelsens ordförande.

Susanne Svonni berättar att hennes dotter blev besviken när dottern inte fick gå på sameskolan i Tärnaby.

– Vi kommer att överklaga det här beslutet, så det blev hon glad över, att vi försöker i alla fall kämpa vidare. Men hon blev jättebesviken för hon har ju sett fram emot att börja där, säger Susanne Svonni.

Rätt enligt lagen
Susanne Svonni har sökt plats till sin yngsta dotter på sameskolan i Tärnaby dels för att barnet själv vill det och för att det funkat jättebra för den äldsta dottern som nu även går högstadiet på orten.

Hon kan inte förstå att sameskolstyrelsen nekat barnet på grund av sparkrav att börja på skolan då man enligt lagen har rätt till detta.

– I och med att hon har rätt att gå där så ska sameskolstyrelsen jobba för att få pengar från staten, för det står i lagen att staten ska gå in och betala resor och boende och sådant som tillkommer, säger Susanne Svonni.

Underskott
Skollagen säger i kap 8 3 § citat ” Samers barn får fullgöra sin skolplikt i sameskolan i stället för i grundskolan.” Samt 5 § ”För elever i sameskolan som till följd av skolgången måste bo utanför det egna hemmet skall staten svara för att eleverna utan extra kostnader får tillfredsställande förhållanden.

Staten skall svara för att eleverna i sameskolan kostnadsfritt erhåller för utbildningen erforderliga resor.”

– Vi har ett underskott som vi ska jobba in, för närvarande 1,8 miljoner. Så det är rent ekonomiska skäl som har gjort att vi beslutat som vi har gjort, säger Monika Harr Sandström, sameskolstyreslens ordförande.

Familjen Rannerud kommer att överklaga beslutet till Skolväsendets överklagandenämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: