Nej till vargjakt

Länsstyrelsen i Norrbotten säger nej till skyddsjakt på varg i Pirtijärvi och Korju samebyar. Det skriver Norrländska Socialdemokraten. Vargen såg första gången i februari och har fram till slutet av april enligt länsstyrelsens uppgifter dödat omkring elva renar.

Samebyarna har ansökt om skyddsjakt på vargen och Skoglig samverkan med flera anser att vargen ska sövas och flyttas till ett annat ställe där den inte ställer till problem för rennäringen. Svenska rovdjursföreningen anser att samebyarnas ansökan ska avslås eftersom vargen kan bidra till en friskare genuppsättning. Det blir nu upp till naturvårdsverket att fatta det avgörande beslutet om samebyarnas ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: