Unga i Jokkmokk ger sin syn på det grova våldet

Unga i Jokkmokk bekräftar polisens uppgifter om grövre misshandelsbrott.
- Det här med knivar har jag stött på här i Jokkmokk, det har jag aldrig varit med om hemma, säger Mattias Harr som studerar på Samernas Utbildningscentrum.

Polisen i Jokkmokk anser att misshandelsbrotten i Jokkmokk blivit grövre och att allt fler unga är inblandade. Det har också enligt polisen blivit alltmer gängbildningar bland ungdomarna.

Knivslagsmål
Sameradion har varit i Jokkmokk för att höra hur det egentligen är. På Samernas Utbildningscentrum träffar vi Mattias Harr, bördig från Malå. Han bekräftar polisens uppgifter om det allt grövre våldet.

- Jämfört med här i Jokkmokk så nog verkar det lugnare hemmavid.

Mattias Harr berättar att han aldrig stött på knivar i samband med bråk hemma i Malå, men det har han i Jokkmokk.

- Jag har varit på någon fest där någon blivit knivskuren och då vart man ju lite chockad.

Attityder
Isabell Pavval går i gymnasiet på Bokenskolan. Hon har tidigare även bott i Stockholm och Umeå och hon berättar att hon upplever att det ofta är flera som sparkar och slår på en som ligger ner.

- Det är ett litet samhälle och man ska visa sig tuff och hålla hårt på den attityden man har.

Isabell menar att det sällan finns någon riktig grund för att bråka och som privatperson borde man försöka bryta om det uppstår bråk. Och om man ska bryta så hänger det mycket på hur man går till väga.

- Det är bättre att vänligt försöka säga att det inte är någon idé istället för att bryskt gå in, för då blir det säkert bara mer, säger Isabell Pavval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: