Omfattande skadegörelse på Karesuando skola

Karesuando skola i Kiruna kommun har haft problem med elever som orsakar skadegörelse på skolans inventarier. Kostnaderna för förstörelsen beräknas uppgå till 100 000 kronor.

Under hösten i fjol har Karesuando skola haft problem med elever som åsamkat skadegörelse och vandalisering på skolans inventarier. Det som förstördes var möbler och inventarier och rektor Nils Wasara Hammare säger att kostnaderna för förstörelsen beräknas till mellan 50.000 och 100.000 kronor.

- Det är svårt att säga exakt, vissa saker är ju naturlig förslitning, säger Nils Wasara Hammare.

Oacceptabelt
Lennart Gustavsson, skolchef i Kiruna kommun, kände till att det förekommit skadegörelse på Karesuando skola, men inte att det var så omfattande och handlade om så stora summor pengar.

Han ser allvarligt på skadegörelsen som han menar drabbar skolan och fastighetsägaren och alla i kommunen.

- Det är sådant som vi inte på något sätt kan acceptera, varje krona som vi måste använda till det här är ju dom kronorna för mycket.

Åtgärder
Karesuando skola satte in åtgärder för att stoppa skadegörelsen. Elever och föräldrar kallades till ett möte för att ta fram åtgärder.

- Det här hade vi i februari och efter det har det knappt varit några problem alls, säger Wasara Hammare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: