Bristande årsredovisning från sametinget

Riksrevisionen pekar i sin granskning på ett antal fel och brister i sametingets årsredovisning för 2006.
- Orsaken till bristerna är underbemanning på kansliet, säger Jan Erik Fälth på Riksrevisionen.

Riksrevisionen granskar statliga myndigheter, vad dom gör med pengarna och hur dom sköter sin verksamhet i övrigt. Hos sametinget har Riksrevisionen anmärkningar på sex olika punkter i årsredovisningen. Bland annat är det brister i dokumentationen samt i rapporteringen till regeringen om hur pengarna använts.

- Men det är ingen katastrof, årsredovisningen är godkänd, säger Jan Erik Fälth.

Underbemanning 
Men han tillägger att det är lite väl många anmärkningar och sametinget måste snabbt rätta till felen, annars kan det leda till allvarliga felaktigheter i kommande årsredovisningar.

Enligt riksrevisionen är det alltså underbemanning på kansliet som ligger bakom den bristande årsredovisningen.

- Till råga på allt så har kansliet haft kolossalt mycket extra arbete sista året i och med att tinget fick nya arbetsuppgifter från årsskiftet, säger Fälth.

Hjälp av regeringen 
Kansliet behöver mer resurser för styrning och uppföljning av verksamheten, skriver Riksrevisionen i sin revisionspromemoria och uppmanar sametinget att kontakta regeringen.

- Det är ju endast regeringen som kan avgöra om man vill släppa till ytterligare medel så att man skulle kunna förstärka personalen på kansliet, säger Fälth.

Kanslichefen Ulla Barruk Sunna håller med om att kansliet behöver förstärkas. Enligt henne behövs det bland annat en så kallad controler, en person som jobbar med ekonomisk kontroll och verksamhetsuppföljning.

- Jag har redan har kontakt med regeringen angående utökade resurser, men det är för tidigt att säga hur det går, säger Ulla Barruk Sunna..

Jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson säger till Same TV:s Oddasat att han inte kan lova nånting, men efter riksrevisionens påpekanden kommer regeringen att se över saken inför budgetförslaget till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: