Sverige bryter mot minoritetskonventionen

- Inget har hänt de senaste fem åren, säger Lars-Anders Baer. Sametingets styrelseordförande tycker att Sverige bryter mot EU: s ramkonvention om skydd för nationella minoriteter. EU: s expertgrupp som bevakar minoriteters ställning i Sverige besökte Kiruna igår.

Sedan sju år tillbaka har Sverige förbundit sig till konventionen som skyddar minoriteter och ser till att exempelvis mänskliga rättigheter efterföljs och att samer får använda och utveckla sina traditioner som språk, kultur och identitet.

- Vissa frågor har utretts men inget har hänt de senaste fem åren, säger Lars-Anders Baer.

- Följer man ramkonvention paragraf för paragraf så bryter Sverige mot den, säger han.

Större medstämmande
Senast Europarådets expertgrupp var på besök, för fem år sedan, konstaterade man att bland annat språklagen inte gett önskad effekt. Att det är allt för få som väljer att använda sig av samiska i kontakter med myndigheter.

Då ansåg man att staten hade ansvaret att uppmuntra språkanvändandet, och att fler ska få möjligheter till att läsa samiska. Dessutom påpekades att samerna måste få ett större medbestämmande, även till land och vatten.

Kräver förbättringar
Anti Korkeakivi på Europarådet kan inte säga så mycket om vad han kommer att skriva i sin rapport som kommer till hösten, utan måste bilda sig en egen uppfattning om läget.

- Hoppas att det har hänt något, men det finns säkert saker som inte följs, inom dom områdena kommer vi att kräva att Sverige förbättrar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio