Samer i centrum i projekt om klimatförändringar

Sametinget, Svenska Samernas riksförbund och Svenska Lantbruksuniversitetet startar ett projekt där man ska undersöka klimatförändringarna. Målsättningen med projektet är att förbättra informationen om samernas liv och om klimatförändringen.

Nils Gustav Labba är sametingets informatör och projektledare för projektet.

- Det har väckts ett intresse kring väder och vi tycker att det är viktigt att vi från samisk sida också gör en insats och försöker titta lite närmare på vilka förändringar som kan väntas uppstå i det samiska samhället om klimatförändringen blir som den förutspås av forskare, säger han.

Intervjua äldre samer
Man kommer att finansiera projektet med ett bidrag på 325 000 kronor från Internationella polaråret, förutom finansieringen som sametingets informationscentrum och Svenska Lantbruksuniversitetet tillför med sina anställda.

I dokumentationsarbetet ska man bland annat intervjua äldre samer som får berätta om sina liv och vad de hittills har märkt av klimatförändringarna. Projektet kommer att pågå i ett år.

Vetenskaplig skrift
Nils gustav Labba berättar att projketbeskrivningen rymmer två resultat.

- Det ena är att vi ska producera så att säga en enkel vetenskaplig populärvetenskaplig skrift som riktar sig till en bred allmänhet, säger Nils Gustav Labba.

- Det andra är att vi ska producera en webbsida där resultatet från den här undersökningen publiceras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: