Sameskolchefen får löneökning trots sparkrav

Sameskolstyrelsen nekar en elev att börja på sameskolan i Tärnaby på grund av sparkrav. Samtidigt höjs lönen för sameskolchefen, Britt Sara Allas Labba, med 2000 kronor i månaden.

Susanne Svonni, vars barn nekas plats på sameskolan, tycker inte att det känns bra.

– Det känns för jäkligt, därför att om de nu sitter, sameskolstyrelsen, under besparingskrav, och ska följa det, så hur kan man då ge en skolchef en så hög lön, undrar hon.

Hårda sparkrav
Sameskolstyrelsen ligger under hårda sparkrav men trots detta fick sameskolchefen Britt Sara Allas Labba i början av året en höjning av sin lön med 2000 kr. Nu tjänar hon närmare 54.000 kr /månaden.

I Sorsele tjänar barn och utbildningschefen 39.000 kr. Arvidsjaur 41.000 och i Kiruna 45.000 i månaden.

Sameskolstyrelsens ordförande är Monika Harr Sandström.

– Hon har en hög lön, det kan jag hålla med om, sen har hon fått det årliga påslaget som alla andra får, säger hon.

Tjänar mer än kanslichefen
Sameradion har pratat med sameskolchefen Britt Sara Allas Labba, men hon vill inte vara med på någon bandad intervju. Hon säger att hennes arbete måste jämföras med andra myndighetschefer, inte skolchefer. Hennes löneökningar styrs centralt och dem kommer man inte undan säger hon.

Som en jämförelse tjänar Sametingets kanslichef mindre än skolchefen, nämligen 50 000 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: