Många kör skotern svart - kan bli dyrt

Senaste åren har skoteråkandet i Sverige ökat kraftigt. Och antalet skotrar är idag uppe i nästan 300 000. Men många av dom befaras köras olagligt. Det kan tömma plånboken snabbt om olyckan är framme.

Ronny Edin som utreder skoterkörningen för staten är oroad för antalet som befaras köra skoter olagligt.

– Det kan få allvarliga konsekvenser om man inte har försäkrat och har sina papper i ordning, säger han.

Sveriges snöskoterpark har dom senaste 30 åren ökat från 11000 till 270 000. Och nu visar siffror från SCB, statistiska centralbyrån att så många som en tredjedel av skotrarna, 90 000 inte var i trafik under mars månad, då det är bäst skoterföre.

Kan bli dyrt
En del kan vara reservdelsmaskiner som står avställda i något garage men Ronny Edin på länsstyrelsen är rädd för att många används trots att de är avställda, vilket är olagligt. Det kan bli dyrt om en olycka är framme säger Ronny Edin.

– Det ena är ju att man riskerar den här situationen att bli skadeståndsskyldig om en olycka händer, det andra är ju att man får inte köra ett fordon utan försäkring, säger han.

Ur egen plånbok
Om du åker fast för att kört skotern oförsäkrad så blir det 1700 i böter. Men risken ligger i om den stjäls, skadas eller brinner upp, då blir det att betala ur den egna börsen. Däremot behöver du inte stå för notan själv om du orsakar personskador.  För trafikförsäkringsföreningen - gäller även om du inte har försäkrat skotern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: