Misslyckad björnjakt inom Gällivare skogssameby

Björnjakten inom Gällivare skogssameby har misslyckats. Samebyn hade fått tillstånd att skjuta två björnar från och med 1 maj och sju dagar framåt. Tiden har gått men ingen björn har skjutits.

Samebyns rovdjurssamordnare Stig Persson säger att det gick inte så bra eftersom det hann bli barmark.

– Det har inte gått bra för vi har inte lyckats fälla något djur, säger han.

Länsveterinären Carina Lövgren säger så här om hur man ska gå vidare.

– Tillsammans med samebyn ska vi värdera hela det här handlingsförloppet kring den här skyddsjakten. Vår förhoppning är ju också att vi kan tillsammans med samebyn fundera på hur vi fortsättningsvis ska kunna dokumentera antalet björnar som finns i, kanske inte hela byn, men inom vissa speciella områden, säger Carina Lövgren.

Inte bara negativt
Gällivare skogsameby tycker inte att den misslyckade jakten bara har varit av ondo.

– Man får väl försöka dra ut det bästa möjliga av det här, vi har i alla fall fått dokumenterat att vi har stora mängder björn i samebyn, det har de ju tvivlat på tidigare, säger Stig Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: