"Saarivuoma sprider lögner"

Norska renägare tar Saarivuoma samebys anmälan med ro.
- Det här är påhittade osanningar som saarivuoma sameby sprider, säger Anders Oskal Hjerttind reinbetesdistrikt.

Anders Oskal och en kollega på Hjerttind reinbetesdistrikt samt en på norska reindriftskontoret har blivit polisanmälda för egenmäktigt förfarande och djurplågeri. Det av Saarivuoma sameby.

Enligt samebyn ska man ha drivit dräktiga vajor med skoter. Men Anders Oskal säger att man bara körde vid kanten av renhjorden.

- Vi körde en runda och kikade, säger han.
- Det får han stå för. Våra renskötare har spårat och sett att de kört rakt igenom renhjorden, det är det inga tvivel om. Inte skulle vi göra en polisanmälan för intet, säger Henrik Johannes Blind i Saarivuoma sameby

Tillbaka marker
Konflikten mellan norska och svenska renägare i inre Troms har startat i och med att Sverige och Norge inte har kommit överens om en ny gränsöverskridande renbeteskonvention. Saarivuoma vill ha tillbaka marker som man förlorade 1972 då senaste gällande konventionen undertecknades.

I och med att en ny konvention inte är i kraft så tolkar Saarivuoma det som att man har rätt att använda marker norr om sjön Altevatten. Men markerna används idag av Hjerttinds renskötare under vintern. Och Norge är inte villiga att ge upp renskötaren Anders Oskals rätt till renbete.

Är du rädd att hamna i fängelse?
- Nej jag tar anmälan med ro. Det här är det mest idiotiska man har hittat på. Man agerar inte så här mot sina grannar, säger Anders Oskal.
- Det får han också stå för själv, säger Henrik Johannes Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: