Planer på vindkraftspark väcker starka känslor

En ny vindkraftspark planeras vid Södra Storfjället i Storumans kommun. Det är företaget Fred.Olsen Renewables som undersöker förutsättningarna för 66 vindkraftverk i området. Men det här väcker starka känslor hos ortsborna i Björkvattsdalen, två mil från Tärnaby.

För Björkvattsborna är området ett rekreationsområde och ett gammalt samiskt kulturområde där de har sina rötter.

– Ortsborna tycker inte om detta, för att Björkvattsdalen är ju ett av dem områden som vattenkraften byggdes ut på 50-, 60- och början på 70-talet, och det var ett stort ingrepp, säger Eva Hellberg, en av byborna.

– Vi känner liksom att, nej, inte nu igen, så ska vårt område exploateras, säger hon.

Ren energi
Enligt företaget Fred.Olsen Renewables producerar vindkraften en ren energi som inte ger några utsläpp och inte kräver några miljöfarliga transporter. Vindkraft räknas som en förnybar energikälla som uppfyller de flesta av dem nationella miljömålen.

Men Eva Hellberg är skeptisk och undrar hur miljövänlig vindkraften egentligen är.

– Är det här miljövänligt? Blir vindkraften miljövänlig i fjällområden? Det blir ju ett stort ingrepp, säger hon.

Goda argument
Björkvattsborna tänker inte sitta tysta och vänta på beslutet om en vindkraftspark.

– Ja åtminstone så ska vi försöka träffas här i slutet av maj och skriva ner goda argument och kanske också försöka skapa en slags förståelse för varför vi reser ragg, säger Eva Hellberg.

Argumenten tänker ortsborna framföra vid nästa möte angående vindkraftsparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: