Förlikning mellan Same Ätnam och Nätverk Sápmi närmar sig

Nu är det stor sannolikhet att det blir förlikning mellan Same Ätnam och konkursförvaltaren i Nätverk Sápmi. Det framkom under Same Ätnams landsmöte, då frågan kom upp på dagordningen.

2005 gick SSR:s och Same Ätnams gemensamma bolag, Nätverk Sápmi,  i konkurs efter att ha samlat på sig stora skulder. Konkursen visade sig bli kostsam för Same Ätnam.

Konkursförvaltaren krävde Same Ätnam på 100 000 kronor för aktieägartillskottet som aldrig betalades in till bolaget.

Nu är det stor sannolikhet att det blir förlikning mellan Same Ätnam och konkursförvaltaren i Nätverk Sápmi.

Det framkom under Same Ätnams landsmöte då frågan kom upp på dagordningen.

Enigt landsmöte
Och det var ett enigt landsmöte som hänsköt frågan till styrelsen för vidare handläggning.

Ulf Nårsa, är den som har haft korrespondens med konkursförvaltaren via Same Ätnams advokat.

– Det är en sådan komplicerad affär det här, så det går inte att säga på landsmötet i dag om vi ska ta förlikning eller inte. Vi har ett bud nu som vi har gett till konkursförvaltaren, vi vet inte om han tar det budet, säger Ulf Nårsa. Men han hoppas att affären kommer få ett avslut.

– Nu har den gått igenom flera styrelser, och nu avgår ytterligare folk som visste någonting från början, ur styrelsen. Och nu sitter vi här, alla är omedvetna om vad som egentligen skedde när affären genomfördes, säger han.

Kostsamt driva vidare
Same Ätnams nytillträdde ordförande, Lars Niila Laskko, tycker att en förlikning är intressant.

– Men jag måste se på förlikningsförslaget först, säger han.

Att driva frågan vidare tycker han är en kostsam sak, för att man då måste hitta en annan motpart än ett konkursbolag.

– Det kostar ganska mycket att driva en sådan fråga, därför att det gäller att hitta bevisning, utreda det, det är stora advokatkostnader, säger Lars Niila Laskko, som tycker det är meningslöst att enbart driva det mot ett konkursbolag som inte har några pengar.

Så med stor sannolikhet så kommer det att bli en förlikning?

– Mycket talar för det, men jag måste först låta styrelsen titta på frågan och jag själv sätta mig in i saken, säger Lars Niila Laskko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: