Nordsamiska 1 utgår på Umeå Universitet

Ungdomar som väljer högre studier har minskat och intresse för nordsamisk språkutbildning är dåligt. Därför startas ingen nordsamiska 1 till hösten.
– Jag tror att de unga studenterna funderar vad man lånar till, säger Mikael Svonni, professor på Umeå Universitet.

Kursen nordsamiska 1 startar inte till hösten och Umeå Universitet har i många år gått med underskott.

– Har vi bara fem sökande startar vi inte kursen. För att den ska finansiera sig själv krävs att det är 20-25 sökande, vilket vi inte brukar ha svårt att nå, säger Mikael Svonni.

Speglar samhället
Färre och färre studenter söker sig till kulturella och språkliga utbildningar

– Det här speglar samhället i stort. Vad gäller arbetsmöjligheter. Jag tror att de unga studenterna verkligen funderar vad man ska använda pengar som man lånar till, säger Mikael Svonni, professor på Umeå Universitet.

Distansutbildningar lockar
En växande trend är att distansstudier ökar. Lule- och sydsamiska distansutbildningar, som Umeå Universitet erbjuder, har fått många sökande och kommer startas till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: