Oddasat anmälda till Granskningsnämnden

Oddasat har skadat förtroendet för Sametinget som myndighet. Det anser Sametinget som nu har anmält de samiska tv nyheterna till granskningsnämnden. Orsaken till anmälan är ett inslag i Oddasat den 3:e april. I inslaget lät det som att Sametinget gjort fel när de inte tillät en sameby att överklaga tingets beslut. Beslutet gällde Talma samebys ansökan om stödutfodring av renar som fick nej. Enligt sametinget har man bara följt rennäringsförordningens paragraf 36 som säger att Sametingets beslut inte kan överklagas. Sametinget tycker att Oddasats nyhetsinslag var både partiskt och osakligt och gick ut på att skada förtroendet för Sametinget som myndighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio