Kritik mot Svenska Samernas Riksförbunds nye förbundsdirektör

Svenska Samers Riksförbund, SSR, har anställt en ny förbundsdirektör. Han är inte same och känner inte till renskötseln. Det är en brist som borde ha lett till att Anders Blom inte skulle ha fått jobbet. Det menar sametingsledamoten Birger Nilsson.

Sametingsledamoten Birger Nilsson menar att man inte följt landsmötet, för där påpekades att det var viktigt att förbundsdirektören var same när Malin Brännström valdes.

– Jag är chockad, säger han om valet av Anders Blom till ny förbundsdirektör.

Få sökanden
Victoria Harnesk har suttit i SSR:s rekryteringsgruppen för nya förbundsdirektören.

– Det är naturligt att önska att man hade en same på den här posten, och det har jag full respekt för. Men vi hade bara tre sökanden, och en utav dem hade samisk bakgrund, säger hon.

Efter att ha vägt samman flera olika faktorer och kallat de. sökande till intervjuer så föll valet ändå på Anders Blom förklarar Victoria Harnesk.

Fråga om förtroende
Birger Nilsson tycker att Anders Blom kan vara kompetent på vissa områden, men han är ändå kritisk – Han är inte same och han måste få en utbildning för att få ett samiskt förtroende, säger Birger Nilsson.

Förbundsordförande Per Gustav Idivuoma ser inte att etniciteten är relevant.
 – Visst har jag förståelse för diskussionen som sådan, men jag delar inte åsikterna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: