En samisk vecka i Stockholm planeras till hösten

 En samisk vecka i Stockholm är på planeringsstadiet. Enligt planerna ska den anordnas kring månadsskiftet oktober, november i samband med att Nordiska museet ska öppna en ny samisk utställning.

Samiska veckan kommer att vara ett samarbetsprojekt mellan olika museer i Stockholm och samiska organisationer och institutioner med ambitionen att informera och marknadsföra samisk kultur i storstadsregionen.

Riktad och samlad kraft
Viktoria Harnesk företräder Svenska Samernas Riksförbund i arbetsgruppen.

– Vi tror att en samordning av de aktiviteter som ändå sker på många håll i Stockholm, ger en mer riktad och samlad kraft att nå ut med information, säger hon.

– Ambitionen i det här läget är inte att göra en samisk vecka i klass med exempelvis den som Umeå har.

Finns det ett behov av en samisk vecka i Stockholm? 
 – Ja, jag skulle säga så här, att det finns ett behov av att nå ut till samhället runt omkring med samiska frågor, budskap och försäljning, säger Victoria Harnesk, som menar att samerna i Stockholm också har ett behov av att träffas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio