Sametinget gynnar SSR:are vid tjänstetillsättningar visar sameradions granskning

3 av 6 tjänster gick till personer med engagemang inom SSR när sametinget nyanställde när myndigheten fick nya arbetsuppgifter vid årsskiftet. Det trots att få sökande hade koppling till SSR. I sametingets styrelse finns det kritik om att personer med bakgrund i SSR väljs före alla andra när Sametinget anställer folk.

Sameradion har granskat tjänstetillsättningarna av de sex nya tjänsterna som Sametinget fick i och med att de tog över rennäringsadministrationen från länsstyrelserna. ’

Vid myndigheten anställdes det en chef för näringsfrågor, personalvetare, renmärkeshandläggare, verksjurist, två administratörer till Kiruna respektive Östersund. Alla tjänster tillsattes förutom verksjuristen, där tjänsten köps in av en av dem som sökte jobbet.

Kritik
Av 120 sökanden hade nio personer anknytning till SSR. Tre av dem med SSR koppling fick jobb på Sametinget. Anders Kråik, partiet samerna och vice ordförande i sametingets styrelse är kritisk.

- Det lutar åt att det finns ett tankesätt inom administrationen, att det enbart är SSR som har förankring i det samiska samhället och rennäringsfrågor som kan läggas till grund för att man får anställning på Sametinget, säger Kråik.

Saknar högskoleutbildning
Av dom här tre personerna med anknytning till SSR har två stycken den kompetens som Sametinget sökte. Den tredje personen saknar högskoleutbildning som efterfrågades i annonsen. Ulla Barruk Sunna, kanslichef på Sametinget, vill inte kommentera varför de anställt en person utan högskoleutbildning fastän de sökte högskoleutbildade personer i annonsen.

Slumpen avgjort
Efter att Sameradion sammanställt ansökningarna och tagit ut dem som motsvarar kraven i sametingets jobbannonser återstår 31 personer som har de efterfrågande utbildningarna och arbetslivserfarenheten. Av dem är det 26 personer som inte har några band till SSR.

Sametingets Ulla Barruk Sunna menar att det är ett sammanträffande att hälften av jobben har gått till personer med koppling till SSR.
 - Det är en slump, det råkar vara så att det sammanfaller att de har varit kompetenta för tjänsten, säger Barruk Sunna.

Kan det vara en trygghet för sametinget att anställa personer som jobbat vid en samisk organisation, för att säkra att de har kunskaper om samiskt samhällsliv?
 - Om man nu ska visa att man har kunskaper i det samiska samhället så har naturligtvis ett arbete för samerna ett meritvärde, men om det är organisationen si eller så lägger vi oss inte i, säger Barruk Sunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: