Mer kyrkopengar till samiska konfirmandläger

Kyrkan bör gå in och bekosta en större del av de samiska konfirmandlägren. Det föreslår utredaren Sören Ekström i sin utredning som tar upp samiska frågor i Svenska Kyrkan.

Utredaren Sören Ekström menar att de samiska konfirmandlägren är viktiga eftersom de betyder mycket för ungdomarnas identitet och han vill att Svenska Kyrkan ska gå in med mer pengar.

- Det är en viktig del av kyrkans verksamhet bland samer och vi har väldigt goda erfarenheter av de samiska konfirmandlägren, säger Ekström.

Uppföljningar
Sören Ekström menar att det skulle vara av värde att satsa på uppföljning av konfirmandlägren med återträffar samt andra sätta att följa upp det man gjort.

Han anser alltså att kyrkan ska stå för en stor del av kostnaderna via stiften och församlingarna, men hur det ska fördelas mellan dessa vill Ekström inte gå in på.
 - Det får de själva ta ställning till.

Skuld
Lars Jonas Johansson från partiet samerna tycker att Ekström är lite väl feg när han inte föreslår att kyrkan ska bekosta hela delen av konfirmandlägren. Johansson anser att kyrkan ska stå för allt och att lägren fortsätter i samisk regi med Sáminuorra som arrangör.  

- Kyrkan ska stå för hela kostnaden, det tycker jag Svenska Kyrkan är skyldig som en del i sin försoningsprocess gentemot det samiska folket, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: