Märkliga turer när Sametinget anställde chefen för näringsfrågor

För att göra det lättare att hitta rätt näringschef bad Sametingets rekryteringskonsult en av de sökande att tillbaka ansökan. Något som sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna förnekar.

Nio personer sökte jobbet som chef för näringsfrågor på Sametinget. För att hitta rätt person anlitades en rekryteringskonsult hos Manpower för att göra intervjuer och persontester.

Men det var inte bara personlighetsbedömningar som gjordes under rekryteringsprocessen. En av dem sökande blev uppringd av rekryteringskonsulten. Konsulten uppmanade den sökande att dra tillbaka sin ansökan.

- Så gör man bara inte, det låter orimligt. En sån rekryteringskonsult kommer aldrig få nytt jobb i såfall, säger Sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna.

Underlätta rekryteringsprocessen
Anledningen var att det skulle underlätta den slutliga rekryteringsprocessen. Men det framgår ingenstans på vilket sätt ett tillbakadragande av ansökan skulle ha underlättat rekryteringen och vad som skett är fortfarande oklart.

Den sökande drog tillbaka sin ansökan efter upprepade påtryckningar av konsulten. Men ångrade sig några dagar senare, och i ett brev till Sametinget skriver han att han anser sig vara vilseledd av rekryteringskonsulten.

Vill inte kommentera
Rekryteringskonsulten vill inte kommentera saken när sameradion ringer. Ulla Barruk Sunna säger att de undersökte saken när de såg den sökandes brev, men säger att ord står mot ord. Sametinget undersökt saken men inte fått det verifierat att konsulten bett en av de sökande dra tillbaka sin ansökan.

Chefstjänsten gick till Lars Ove Jonsson, den sökande som blivit ombedd att dra tillbaka sin ansökan var med ända in slutet av rekryteringsprocessen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: