Politisk vilde i Sametinget

Ett storbråk har blåst upp inom jakt- och fiskesamerna. Ulf Nårsa, ledamot i partiet meddelade idag att han hoppar av partiet och blir en politisk vilde. - Jag känner mig utestängd från partitoppen, säger Nårsa. - Han hade inget stöd inom partiet kvar. Men det är tråkigt att tio procent av vår politikerskara försvinner, säger partiledare Håkan Jonsson

När Sametinget idag inleddes i Storhogna i Jämtland så blev det stor dramatik. Ulf Nårsa meddelade i ett upphetsat anförande att han hoppar av partiet Jakt- och fiskesamerna. Anledningen är att han känner sig mobbad av partitoppen.

- Jag är utsatt för psykisk terror och utfrysning av partitoppen, sa Nårsa
Håkan Jonsson partiledare för partiet Jakt- och fiskesamerna.
 - Han hade inget stöd kvar inom partiet. Men det är trist att det blev så här. Det är kännbart när vi bara har nio sametingsledamöter i partiet.

Storbråk och interna konflikter
Nårsa anklagar Jonsson och hela partitoppen för att vara odemokratiska.
 - De bedriver familjepolitik. De är ju mest Håkan Jonssons släktingar med i partiet. Samt de som är från Sorseletrakten där Jonsson har sin hemvist, säger Ulf Nårsa.

- Det må så vara. Men jag kan inte styra dem som vill jobba politiskt, säger Håkan Jonsson. Han tillägger dock att man har 600 partimedlemmar i hela Sverige och att man på det viset har en bred uppslutning för sin politik.

Nårsa kommer nu att fortsätta som politisk vilde i Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio