Konflikten om svenska renar i Norge - trappas upp

För andra gången inom loppet av några veckor polisanmäler Saarivuoma sameby norska renskötare och norska myndigheter för djurplågeri. Den norsk-svenska gränskonflikten om rätten till renbete trappas upp ytterligare.

Saarivuoma flyttade en hjord på omkring 1 500 renar till ett område norr om Altevatn för ett par veckor sedan. Samebyn hävdar sin rätt till bete enligt vad som gällde före 1972 då den nu uppsagda renbeteskonventionen trädde i kraft.

- Vi anser liksom den svenska regeringen att det är lappkodicillen från 1700-talet som gäller när det inte finns någon uppgörelse om annat, säger Henrik Johannes Blind i Saarivuoma sameby.

Samebyn har dokumenterat med kameror hur två norska renskötare kör omkring med skoter bland dräktiga betande vajor.

- Vi hoppas att den norska polisen tar vår anmälan på allvar, för det handlar ju om ett klart fall av djurplågeri, säger Henrik Johannes Blind.

Renbetesstriden lär fortsätta, för de norska myndigheterna har meddelat samebyn att senast den 20 juni ska renarna vara borta från det aktuella området.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".