Jurist förutspår ny seger för renägarna i Nordmalingmålet

Samebyarna kommer att vinna Nordmalingmålet även i hovrätten. Det säger Jörgen Bohlin, jurist med mångårig erfarenhet av rennärings- och markfrågor.

I Umeå inleddes igår hovrättsförhandlingarna gällande renbetesrätten i Nordmaling och Jörgen Bohlin, tidigare jurist hos SSR fanns på åhörarplats. Och han tror inte att Hovrätten ändrar domen från Umeå tingsrätt som dömde till samebyarnas fördel, att det finns av ålder en rätt till renbete på fastigheterna i Nordmaling.

- Den dokumentation som samebyarna lagt fram och det som kommit till, gränsdragningskommissionens arbete ger en helhetsbild av att området är samiskt, säger Jörgen Bohlin.

Fem veckors rättegång, fyra domare, två parter och en dom - där har vi förutsättningarna i hovrätten.

En av markägarna som stämt samebyarna och irfrågasatt rätten till vinterbete är Bert Hägglund.
 - Nu hoppas vi att Hovrätten ska förstå att man ska gå in i målet på ett bättre sätt. Utreda vad som finns i det som kallas för urminnes hävd.

Jim Persson från Rans sameby var på plats igår när rättegången inleddes och han hoppas efter en vinter som varit med dåligt bete för renarna att samebyarna vinner målet även i Hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".