Anders Kråik

Sametinget positiv till överklagning vid tjänstetillsättning

Tjänstetillsättningar på Sametinget går inte att överklaga. Men idag väntas plenum diskutera överklagningsfrågan.

Anders Kråik, partiet Samerna och vice ordförande i sametingets styrelse, menar att överklaganderätt skulle ge en chans till opartiskt bedömning.
 - Det är viktigt om man ska upprätthålla en demokrati och rättssäkerhet att man får möjlighet att överklaga, säger Kroik.

Idag går inga beslut om vem som får ett visst jobb på myndigheten att överklaga. På andra statliga myndigheter, som på sameskolstyrelsen är det möjligt att överklaga anställningsbeslut.

Sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna ser gärna att överklagningsmöjligheten också införs på Sametinget.
 - Med den noggrannhet som vi tillämpar vid tjänstetillsättningar så är det ju bra att det också finns en möjlighet till detta, säger Ulla Barruk Sunna, kanslichef Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".