1 av 2
Det är omoraliskt att gå och alliera sig med ärkefienden, säger Lars-Jon Allas.
2 av 2
Lars-Anders Baer

Krav på Lars-Anders Baers avgång

– Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer har hoppat i galen tunna, säger Lars-Jon Allas, partiet Guovssonásti. Partiet kräver nu hans avgång.
 – Jag står det för det jag gjort, svarar Baer, Samelandspartiet.

Kritiken mot att Lars-Anders Baer tillsammans med ärkefienden Owe Viktorin, Jägareförbundet, har gjort gemensam sak har retat upp hela samiska politikerkåren.

Allra argast är renägarvänliga Guovssonásti. Partiet gick därför ut med kravet att Lars-Anders Baer bör dra sig tillbaka.
 – Beklagligt att Baer hoppar i galen tunna. Det är omoraliskt att gå och alliera sig med ärkefienden, säger Lars-Jon Allas.

Principfråga
Knuten ligger i principfrågan om småviltsjakten. 1993 gjordes en ändring i rennäringsförordningen där samer förlorade rätten att själva förvalta småviltsjakten.

Flera samiska demonstranter hungerstrejkade. Men de började äta igen eftersom Sametinget lovade arbeta för att samer som urfolk skulle få tillbaka rättigheter som samerna ansåg Sverige stulit.

Vän med ärkefienden?
Lars-Anders Baers gemensamma brev med Jägareförbundet har uppfattats som att Baer har frångått detta och accepterat nuvarande ordning, menar kritikerna.

Baer har i sin tur sagt att han i och med brevet till jordbruksministern ville stoppa att utländska småviltsjägare skulle få samma jakträtt som svenska.
 – Det här är en viktig fråga i vår frihetskamp, säger Anders Kråik vice ordförande i Sametingets styrelse. Därför borde Baer ha tagit upp det inom Sametingets styrelse innan brevet skrevs, menar partiet Samernas ordförande Anders Kråik.

– Jakten är en fråga där vi måste vara kompromisslösa. Och jag är kritisk mot att Lars-Anders Baer allierat sig med en ärkefiende som förnekar all samisk rätt för att deras egna medlemmar ska få jaga, säger Anders Kråik.

Många eniga
Även andra partier är kritiska till brevet som Sametingets styrelseordförande skrivit. Men inget annat parti ville att Lars-Anders Baer skulle avgå på grund av detta.

– Den som gjort fel borde kunna få rätta till detta, säger oppositionspolitikern Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

Ångrar ingenting
Lars-Anders Baer ångrar inte brevet som han skrev tillsammans med Ove Wiktorin.

– Jag står det för det jag gjort. Frågan om det här med jakten kommer att fortsätta och från samisk sida är vi tvungna att agera på olika sätt, säger Lars-Anders Baer, och fortsätter. 

– Det är nog viktigt att understryka, det här är inget samarbetsavtal med jakt och fiske utan vi gjorde ett gemensamt uttalande om det här förväntade beslutet. Att Guovssonásti begär min avgång, det är klart att jag tar det allvarligt, men jag har fortfarande parlamentariskt stöd i tinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".