Sametingets plenum i Storhogna

Sametinget oenigt kring samefondslån

Idag är det tänkt att Sametinget under plenumet ska behandla frågan om markarrendefrågan i Härjedalen. Men frågan splittrar Sametinget.

Partiet Guovssonásti vill inte att samefonden ska låna ut pengar till härjedalsbyarna Handölsdalen, Ruvhten, Mittådalen och Tossåsen. Man vill istället att staten ska lösa pengafrågan, eller till och med att staten tvångsinlöser de privata markerna i Härjedalen.

Ja, men ...
Sametingets styrelse, som är i majoritet, kommer med stor sannolikhet att i sitt uttalande säga ja till att samefonden beviljar ett lån till samebyarna men med den hänvisningen att det blir ett tidsbegränsat lån och att svenska regeringen måste komma med en långsiktig lösning.

Splittring i styrelsen
Men en med god insyn i styrelsen säger att det finns ett stort missnöje med det beslutet hos vissa politiker i majoritetsblocket. Det eftersom ett ja till lån skulle kunna leda till att svenska staten anser ärendet vara löst. Ett eventuellt nej i sin tur skulle lämna Härjedalsbyarna ensamma åt sitt öde.

Samebyarna har svårt att klara sig
En ekonomisk analys som samebyarna gjort visar att det då skulle vara många av de 59 renskötselföretagen som skulle gå under. Det eftersom att minst tjugo procent av intäkterna skulle gå till markarrendet. 19 av 59 företagare, alltså en tredjedel, skulle leva på eller under existensminimum, det vill säga ha en inkomst på max 4300 kronor i månaden plus hyra.

Därför har samebyarna har krävt ett lån på 7,5 miljoner kommande fem åren. De har sedan tidigare ett lån hos samefonden på drygt 15 miljoner efter härjedalsrättegångarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".