Inga Samefondspengar till Härjedalsbyarna

Sametinget vill inte att samefondens pengar ska lånas ut till Härjedalsbyarna innan staten löser betesfrågan. Det beslutade plenum under torsdagen. Samebyarna har av samefonden ansökt om 1,5 miljoner per år i fem år för att betala markarrende för renbete till markägare.

Sametingets styrelse hade föreslagit plenum att uttala sig positiva till att samebyarna skulle få använda Samefondens pengar under förutsättning att staten gick in och löste markarrende för byarna men plenum sa nej.

Flera politiker uttryckte sina farhågor för att pengarna i Samefonden skulle sina om man godkände ett lån till Härjedalsbyarnas markarrende avgifter.

– Samiska medel ska inte användas för att betala arrendeavgifter. Nu har vi hamnat på stupstocken och nu måste sittande regering ta tag i frågan. Det är brister i lagstiftningen och det har påtalas av markägare och samebyar sedan första rennäringslagens tillkomst 1886, säger Olof T Johansson partiet min geaidnu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".