Monica Harr Sandström, Sameskolstyrelsens ordförande

Missnöjda föräldrar i Tärnaby efter information om sparkrav på sameskolan

På grund av sprakraven inom sameskolstyrelsen ska lärarantalet vid Tärnaby sameskola minskas. En lärare ska undervisa hela gruppen med barn från 6 till 12 år. Det här tolererar inte föräldrarna och har nu skrivit brev till sameskolstyrelsen om att ta tillbaka förslagen.

Magdalena Östergren har två barn på sameskolan och hon är upprörd av förslagen.
 - Det här är skrattretande. Det kan inte finnas någon tankeverksamhet bakom det här förslaget, säger hon

Lärarantal
I januari antogs nya riktlinjer av sameskolstyrelsen vad gäller lärarantal gentemot elevantal. Detta kommer att innebära att i Tärnaby där man nu har 16 elever ska en lärare undervisa hela gruppen. Vid 17 elever kan man ha fler lärare enligt det nya förslaget.

- Jag tror inte att det kommer vara så många föräldrar som kommer att ha kvar sina barn på samiska skolan i Tärnaby. Vi är oroliga på kvalitén på utbildningen, säger Magdalena Östergren.

Elevantal
Sameskolstyrelsens ordförande Monika Harr Sandström säger att då man tog beslutet såg elevantalet annorlunda ut i Tärnaby och då skulle det nya förslaget inte föra till förändringar. 

- Jag tror inte att föräldrarna behöver vara så oroliga. det är våran uppgift att tillsammans med föräldrarna att sameskolan ska vara en väldigt bra skolgång. Jag hoppas att vi ska hitta en bra lösning, säger Monika Harr Sandström.

Kräver svar
I brevet föräldraföreningen skickat till sameskolchefen och styrelsen kräver föräldrarna att få ett svar innan terminens slut annars kommer de att överväga att kräva skolchefens och styrelsens avgång.

- Hot för inte saken framåt utan samtal är det som för saken framåt. Naturligtvis lyssnar vi på föräldrarna. Men om dom tycker att vi missköter oss då också så får vi väl ta oss en funderare, säger Monika Harr Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".